Història

La Banda i Cobla no va néixer d'una manera sobtada, sinó com el resultat d'un procés previ de creació d'altres grups musicals.

En el 1957 el pare Antoni Piquè S.F. creà la Polifònica i l'Escolania. Quan l'any 1964 arriba a Blanes el pare Joaquim Alqueza S.F. ell en serà el nou director. El pare Alqueza ampliarà el número de cantaires i farà una Escolania menys selecta que la dels seus antecessors, que havien aconseguit un altíssim nivell. Poc després, formarà la Tuna infantil.

En el curs següent es va gestar la idea de crear una banda. Aquesta va actuar per primera vegada en públic el 21 d'agost de 1965 en el transcurs de la Festa Major Petita de Blanes. La majoria dels components de la primera Banda i Cobla eren nois que abans ja havien passat per l'Escolania del Col.legi i per la Tuna.

 

Dos anys més tard, aprofitant la festivitat de Sant Bonós i Maximià (Festa Major Petita), la Cobla Infantil va fer la seva primera actuació pública. Amb aquesta creació, la Cobla del Col·legi Sta. Maria de Blanes ha sigut la primera Cobla Infantil de Catalunya i quasi segurament de tot el món.

Durant vint anys ell va ser el principal promotor de les agrupacions musicals del col.legi, així com el màxim responsable d'organitzar les activitats, les sortides,...

Quan la congregació dels Fills de la Sagrada Família va assignar a Reus com a nou destí del pare Alqueza, a la Banda i Cobla hi va haver una crisi general per manca de lideratge que va fer perillar la seva continuïtat. Malgrat aquest impàs, gràcies a l'esforç de la congregació, dels pares i dels propis músics, que creien i avui encara seguim creient en les possibilitats d'aquesta tasca educadora i formadora de músics, la formació ha continuat endavant.

Amb el pas del temps aquesta iniciativa va créixer i es va transformar en la nostra associació que actualment compta amb una formació de Banda, una de Big Band, una de Cobla i l’Escola de música del col·legi Santa Maria per a complementar l’educació dels nostres joves músics, que a mes a mes dona formació musical a la població de Blanes i rodalies en la majoria de disciplines musicals i de instruments. Avui la Banda i la Cobla del Col·legi Santa Maria són reconegudes com inici i origen de grans músics.

Posteriorment i en reconeixement del mèrit en la formació de joves músics de cobla i en la difusió de la sardana, la Generalitat de Catalunya va concedir la Creu de Sant Jordi al pare Alqueza l'any 1996.

c/ Salut, 24 - 17300 Blanes 972 336 128
© 2023 Banda-Cobla Col·legi Santa Maria